Markt


Saturday, 14 July 2012

iPad en netwerk

Kortgeleden had ik een eerste klant die een iPad in zijn draadloze netwerk wilde opnemen. Daar bleek dat Apple zo zijn eigen begrippen gebruikt voor netwerk aansluitingen.

 

Op het moment dat de leverancier aangekoemen was die de reklame-terminal met de iPad bij de klant zou installeren kreeg ik een telefoontje of ik toch maar voorbij wilde komen, het wilde niet werken.

Bij deze klant is het mini-netwerkje opgebouwd uit router, 3 PC's een NAS (met switch) , een switch/router/WLAN die alleen als access point voor een draadloos netwerk funktioneert en een printer/copier /scanner/fax met netwerk-aansluiting Die situatie is een gegroeide waar ik langzaam orde op zaken stel.

Aangezien er momenteel (nog) niet met Laptops of andere mobiele apparaten gewerkt wordt gebruiken we geen DHCP, alle ip-adresseen zijn vast ingesteld.

Dat moest natuurlijk ook op de iPad zo. Dat wilde natuurlijk niet zo werken, de reden is op het volgend beeld te zien:

wlan settings ipad

Ik zocht naar Gateway, zodat ik verbinding met het internet kon krijgen en nergens was een veld aanwezig waar ik het ip-adres van de gateway kon invoeren.

Bij navragen bleek dat het woord 'router" in apple-taal staat voor gateway.
Het zou toch erg prettig zijn als apple zich voor de verandering ook eens aan standaard namen houdt voor netwerkbegrippen.

Nu werkt het. Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om even met die ipad te spelen, de emulator op mijn linuxbox is toch anders. Voor mij is het moeilijk in te zien dat mensen met zo'n apparaat kunnen werken, het voelt aan als speelgoed, wel een mooi speelgoedje maar toch. Typen is een ramp, zeker als je behalve letter ook cijfers gebruikt, je moet steeds omschakelen tussen cijfers en letters. Het automatische schakelen tussen landscape en portrait werkt wel maar ook niet altijd naar verwachting dus moet je met het apparaat manipuleren om je scherm goed te zien.

OK, je zal er wel aan wennen maar ik heb voorlopig nog geen behoefte aan zoiets, tot nu toe brengen dit soort apparaten voor mij hoofdzakelijk problemen. Flash dat niet werkt en de klant wil toch die animatie ook op ipad en iphone. Hier in Oostenrijk vindt ik in alle statistieken minder dan 1,5% gebruikers van dat soort apparaten. Als straks googlemaps ook door apple wordt uitgeschakeld komt het volgende probleem.

Voor webtoepassingen zal ik toch een android apparaat aanraden, de afhankelijkheid van apple zou mij niet bevallen.

 


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Vrije Programma's
Volgende pagina: Cloud computing