Archief


Saturday, 24 September 2011

Apple versus Samsung

Momenteel is er een verbitterde patentoorlog aan de gang tussen Apple en Samsung.

Apple had begin augustus 2011 bij de duitse rechtbank in Düsseldorf een zogenaamde "einstweilige Verfügung" bewerkstelligd en een verbod van de verkoop van de Samsung Galaxy Tablet 10.1 in europa verlangd. De reden was dat de Samsung tablet te veel op die van Apples zou lijken. Daarvoor had Apple gebruik gemaakt van het zogenaamde "community design" een zeer twijfelachtige wetgeving waarvoor Apple niet meer als een paar schetsen geleverd had, meer informatie hier.
Bij een verdere aanklacht in nederland heeft Apple de foto's van de beide tablets zo gemanipuleerd, dat ze op de foto dezelfde grootte hadden, dat is in de werkelijkheid niet zo, verdere informatie hier.

Ondanks dat het verkoopverbod van kracht werd, heeft het geen enkel effekt gehad omdat het alleen "Samsung duitsland" betrof, de andere vestigingen van Samsung in europa konden de handel normaal leveren. Korte tijd later werd het verbod opgeheven omdat de duitse rechter niet eens de bevoegdheid had om dit voor heel europa te regelen.
Opgemerkt moet worden dat de rechtbank in Düsseldorf er om bekend staat, dat de oordelen meest positief uitvallen voor voor "kreatieven".

Voor de nederlandse rechtbank heeft Apple weliswaar een succesje gehaald maar dat heeft geen enkel effekt op de markt, voor de Samsung Galaxy apparaten moet de bladerfunktie voor foto's veranderd worden wat zeker geen grote inspanning is.
Echter de klacht over "gekopieerd design" is door de nederlandse rechtbank van de tafel geveegd, en terecht, bij een tablet kun je nauwelijks van design spreken ze lijken allemaal op elkaar.

Apple's poging om een verkooperbod op Samsung apparaten te forceren heeft kwaad bloed gezet.
Waren ze bij Apple vergeten dat je voor een telefoon en internet via draadloze telefoontechniek aangewezen bent op patenten die hardwarematige funkties betreft?
Waren ze vergeten dat juist Samsung een aantal patenten op dit soort sleuteltechnieken bezit?

Inmiddels heeft Samsung een aantal rechtzaken gestart tegen Apple o.a. in Nederland en in Australie, Frankrijk en Zuid-Korea. en als ze hard blijven kan dat leiden tot een verkoopverbod op Apple produkten (iPhone en iPad).
Volgens mij zou dat de markt goed doen.

De levervoorwaarden van Apple zijn altijd twijfelachtig geweest. Het is te gek voor woorden dat een leverancier zijn klanten voorschrijven wil, hoe die hunn spullen gebruiken en dat is precies wat Apple doet.
Waarom zou je OSX dat je legaal gekocht (gelicenceerd) hebt niet op non-apple harware mogen installeren?
Voor mij is het de reden dat ik geen Apple-produkten bezit. Ik wil als klant zelf bepalen wat ik met mijn apparaten doe.

Het is af te wachten wat er de komende maanden gebeurt, maar de aanval die Apple op Samsung en overigens ook op Motorola gestart heeft, blijft natuurlijk niet onbeantwoord.

"Normaal" eindigt een patentstrijd altijd in een onderling vergelijk en het uitwisselen van licenties voor betreffende patenten. Dat zou deze keer wel eens anders kunnen aflopen, daarmee heeft Apple dan een nieuw tijdperk ingeluid.

Mijns inziens ligt de diepere oorzaak in de angst van Apple voor het succes van Android.

auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten