Archief


Friday, 14 October 2011

IE9 de veiligste Browser, vergeet het

Microsoft heeft een website geopend waarmee je de veiligheid van je browser kunt "testen". Wie verbaast het dat alleen IE 9 de hoogste score haalt? Mij niet.

Allereerst, IE 9 is alleen beschikbaar op Windows 7, dat is natuurlijk al een beter platform als Windows XP. De hogere veiligheid van een Windows 7 systeem is een gegeven en geen pluspunt van IE 9.

Ten tweede wordt niet de browser-veiligheid gemeten maar de mate waarin de browser veiligheids mechanismen in Windows gebruikt, een Mac-user of een GNU/Linux-user gebruikt die natuurlijk niet.

Voorts is het toch vreemd dat de meting voor de laatste patches voor IE 9 niet anders uitvalt als na een aantal patches die Microsoft gestuurd heeft. Microsoft zelf heeft de zekerheids-lekken die daardoor gesloten worden als ernstig gemarkeerd. Overigens waren het dezelfde die in IE7 en 8 ook nog aanwezig waren.

Microsoft heeft de regels bepaald voor dit vergelijk en kijkt bijvoorbeeld naar het gebruik van "smartscreen malware detection". Het gat echter voorbij aan het systeem van "sandboxing" dat Chrome gebruikt. Volkomen buiten beschouwing laat MS dat Chrome in tegenstelling tot IE de extensies automatisch met updates verzorgt wat bij acrobat en flash ook nodig is, IE doet dat niet.

Kort gezegd, MS heeft weer een mooi staaltje van kromme marketing laten zien.

Dat neemt niet weg dat het wel degelijk belangrijk is om je browser uptodate te houden, zekerheid is geen toestand maar een proces. Afsluitend moet ik daarom opmerken dat het grootste zekerheids probleem op de stoel achter de PC zit.
Wie zijn gezonde verstand gebruikt en geen "komische" websites bezoekt, zijn antvirus/antitrojaner anti-etc. software op de laatste stand houdt, windows-update aktiveert en bij het bezoeken van komische websites zoiets als no-script gebruikt of die liever helemaal niet bezoekt, die is al een heel stuk zekerder dat zijn PC niet met virus/trojaner etc. besmet raakt.

 

 


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten