Archief


Thursday, 20 October 2011

Apple vs Samsung het vervolg

De patentstrijd tussen Apple en Samsung gaat steeds verder. Momenteel probeert Samsung in Japan en Frankrijk een verkoopverbod van Apple apparaten te bewerkstelligen die gebruik maken van de draadloze kommunikatie waarop Samsung het patent heeft
.
Of dat gaat lukken is niet zeker omdat een een zogenaamd FRAND-verklaring bestaat (FRAND = Fair, Reasonable and Non Discriminatory terms).
Die verklaring wordt afgegeven aan een standardiseringsorganisatie.

Het principe is, dat een patent-eigenaar van een standaardtechniek deze licenceren moet, omdat er anders een monopolie-positie van de licentiehouder ontstaat die in strijd is met een vrije markt. De patent-eigenaar mag wel een redelijk en marktkonform bedrag voor die licentie berekenen.

Bij mobiele telefoons en de draadloze techniek die gebruikt wordt is dit van toepassing.

De grote vraag is dus of de houding van Apple, namelijk een verkoopverbod op Samsung produkten vanwege een zeer bedenkelijk "community design" een rol speelt in de besluitvorming van de rechter.

Het is tragisch om te beleven hoe deze twee bedrijven zich over de rug van de konsument in de haren gaan en hoeveel geld en energie in nutteloze processen gestoken wordt. Dat gaat ten koste van de ontwikkeling van nieuwe, zuinigere en milieuvriendlijkere technieken.
Wanneer gaan de klanten van beide bedrijven hun leverancier eindelijk eens duidelijk maken dat ze dat niet willen accepteren?

Wellicht zouden de Apple-klanten voor de verandering eens minder "religieus" op hun merk kunnen reageren. Niet dat ik daar grote verwachtingen heb, de doorsnee Apple-gebruiker is blind en doof waar het problemen met Apple betreft, het enige dat telt is het "goddelijke" merk Apple.
Mijn beste Apple-gebruiker, deze strijd gaat ook ten koste van jullie geliefde speeltjes! Die kunnen beter worden als Apple zijn geld en energie niet verspilt aan nutteloze patentruzies. Het "design" van Apple is zeker niet nieuw, kijk eens naar oude afleveringen van de science fiction serie starttrek, daar zie je voorbeelden genoeg. Apple heeft een lange traditie om designs te "lenen" en het dan als produkt te verkopen, dat laatste kon Jobs als geen ander, verkopen.

Nu Samsung aangeeft ondanks alle patentgeruzie (stand 20-10-2011) gewoon als toeleverancier Apple de onderdelen te leveren, kunnen we er van uit gaan dat de oplossing niet zo lang meer op zich laat wachten.

Intussen zou iedereen die zo'n apparaat/speeltje koopt even moeten stilstaan bij de feiten die op de site http://www.phonestory.org gepresenteerd worden. Wie wat over heeft voor het klimaat en een beetje rechtvaardiger behandeling van arbeiders wereldweid, vergaat hopelijk de dwangmatige neiging zoiets te kopen.

auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten