Archief


Thursday, 03 November 2011

Apple niet succesvol voor de spaanse rechter

Vandaag weer wat positiefs. Een kleine spaanse firma NT-K heeft een succes behaald voor de rechtbank. Deze firma produceert een tablet op basis van Android en werd door Apple aangeklaagd vanwege de vermeende inbreuk op Apples "design" met hulp van het omstreden "community design". Dat zijn de potloodschetsen van een tablet zoals we dat al vele jaren kennen uit science fiction series zoals Startrek.


Ook in nederland was dat geprobeerd en mislukt. In Duitsland hebben ze een twijfelachtig succes geboekt, daar is het laatste woord echter nog niet gesproken, de rechtbank in Düsseldorf is buiten zijn boekje gegaan en is terug gefloten, een europees verkoopverbod kan niet door een duitse rechtbank uitgesproken worden.

Op hun beurt verklaagt deze kleine Firma Apple vanwege misbruik van hun positie, willen een antitrust zaak en schadevergoeding voor uitval van de omzet.

De designs van apple worden klaarblijkelijk niet zo hoog gewaardeerd als Apple zou willen, ook de spaanse rechter was niet overtuigd van dit "unieke design".
Apple beschuldigde deze firma dat ze de ipad gekopieerd hadden. Liet bij de douane de gehele levering van de fabriek in beslagnemen en de firma op de EU-lijst van produktpiraten zetten. Voorts werd geprobeerd strafrechtelijk te vervolgen.
Wie is hier eigenlijk de piraat?
Het is niet de eerste keer dat Apple kleine firma's probeert de nek om te draaien met rechtzaken en we kunnen deze kleine firma prijzen dat ze de moed hebben om zich te weer te stellen tegen Apple. Hopelijk heben ze succes en wordt Apple veroordeeld om de schade te betalen.

Ik kan me nog steeds niet voorstellen waarom mensen de produkten van Apple kopen, vele "designs" zijn "geleend" van andere bedrijven zoals Braun. De levervoorwaarden van Apple zijn zo, dat ik daar nooit iets zal bestellen. Bij het apparaat dat ik koop, wil ik zelf bepalen wat ik ermee doe, niet dat Apple bepaalt wat ik voor software draaien mag op hun (of mijn !?!) hardware.

Het is te hopen dat de toekomst, zonder Jobs, Apple-produkten weer tot niche-produkten laat worden en dat er weer ruimte komt voor eerlijke konkurrentie op basis van kwaliteit.

auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten