Patenten


Tuesday, 31 January 2012

Patenten verstikken de vooruitgang

De patentstrijd die tussen aanbieders van mobiele telefoons en tablet-computers woedt, gaat ten koste van de klanten.
Apple laat de verkoop van de galaxy-tab verbieden in duitsland maar de duitsers kunnen dat apparaat zo kopen in belgie, luxemburg, frankrijk, zwitserland, oostenrijk en nederland.
Een farce want ook bestellingen per internet zijn niet bepaald nieuw.

 

Samsung wordt door de EU nader bekeken vanwege het gebruik van hun patenten op gebied van technische zaken voor mobiele verbindingen. Motorola klaagt Apple aan voor het gebruik van „hun“ patenten.
Iedereen weet dat advokaten het nodige kosten, dat die zelfs uitgesproken duur zijn. Wie denkt u betaalt deze rechtstrijd? Dat zijn de klanten die die produkten kopen.

Dus . . . als u wat zinnigs doen wil, protesteer bij Apple, Samsung, HTC, Motorola, IBM, Google, etc. etc. tegen de idiote ruzies om patenten, die kosten ons allemaal geld.

Vergeet niet de EU, een zogenaamd „community design“ zoals Apple het in duitsland probeert in te zetten tegen Samsung is absoluut een lachnummer. Dit soort „bescherming“ is bespottelijk. Een paar potloodschetsjes die iedere idioot had kunnen maken die de TV-serie Startrek bekeken heeft en opgelet als Crusher zijn onderzoeksresultaten ingaf. Die serie liep al heel lang voor dat Apple die schetsjes inleverde en daar rechten aan wilde vastknopen.

Laat ik eerlijk zijn, ik ben geen voorstander van Apple, ik wil zelf bepalen wat ik met mijn hardware en software doe, daar ben ik konsekwent, ik gebruik GNU/Linux en bouw mijn machine zelf.

Dat er een markt is voor Apple kan ik begrijpen maar het is niet mijn idee. Voor mobiele apparaten geloof ik meer in Android, maar ja ik ben bevooroordeeld als liefhebber van vrije software zoals GNU/Linux, Libre Office, Gimp en vele vele andere vrije software.

De hype rond de „designs“ van Apple begrijp ik niet omdat het meeste gewoon gekopieerd is van andere kleine designers of van oudere bekende designers bijv. van Braun. De manier waarop de fans van Apple hun merk met religieus fanatisme beschermen vindt ik uiterst bedenkelijk.

Microsoft heeft al lang een slechte naam op gebied van patenten, denk aan de hoogst geheime „patenten“ die GNU/Linux zouden schenden. Er is tot op heden geen enkele openbaar gemaakt en dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Dat Microsoft van iedere verkochte Android geld opstrijkt is me een doorn in het oog, kunnen ze in Redmond niet zelf ontwikkelen? Windows 7 is toch niet zo slecht, alleen overdreven duur.

De strijd om patenten zoals die nu gebeurt, verstikt de innovatie die nodig is om effiicienter met ICT om te gaan, nieuwe ideeen vorm te geven. Wanneer gaan de klanten (u dus ) hun leveranciers duidelijk maken dat ze dat niet willen?

 


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Sociale Media
Volgende pagina: Praktijkberichten