Markt


Sunday, 01 April 2012

Orwell's "1984" waarheid geworden?

Samsung heeft nieuwe televiesies op de markt gebracht die uitgerust zijn met een kamera en een mikrofoon, maar niet alleen daarmee. Ook gezichtsherkenning is een deel van de software die loopt op deze televisies.

 

Op de volgende site wordt beschreven welke funkties op die televisies aanwezig zijn en dat doet sterk denken aan de scenes die Orwell  in zijn boek 1984 beschrijft.
Een kamera en mikrofoon die je niet kunt uitschakelen, of alleen via de software, waarbij je nooit weet of kunt kontroleren of en wanneer deze toch aangeschakeld worden.
Gegevens die door Samsung en eventueel andere bedrijven verzameld worden over jou gebruik van die televisie, bezochte kanalen, of je op dat moment voor de tv zat of niet. Dat klinkt niet bepaald naar respekt voor de privesfeer.

In een vervolgartikel heeft Samsung stelling genomen maar als je leest wat daar beweerd wordt, dan krijg ik in ieder geval de kriebels. Vergeten we niet dat Samsung ondanks de patentstrijd toch zeer intensief met Apple samenwerkt en er kennelijk ook zo het een en ander van Apple geleerd heeft waar het de omgang met privacy betreft.

Het is mijns inziens moeilijk te begrijpen hoe de industrie probeert om de konsument funkties aan te bieden die zogenaamd rekening houden met de konsument maar in werkelijkheid het gedrag van de konsument willen manipuleren. Ik heb geen tv nodig die me vertelt dat ik er te dicht bij zit, en ik vraag me af welke "ontwerpers" zoiets bedenken. Momenteel werk ik aan en beeldscherm dat automatisch uitschakelt als de infaroodsensor mij niet "ziet", helaas "ziet" hij me ook niet als ik stil zit . . . . dan gaat het scherm uit als ik me niet beweeg. Hoewel het uit energie-besparings-opzicht goed klinkt is het in de praktijk toch komisch dat je regelmatig heen en weer moet bewegen anders gaat je scherm uit.


Er is over het algemeen een tendens waar te nemen, dat organisaties, overheden en bedrijven lak hebben aan privacy. Facebook dat als een gigantische Dataverzamelaar al je kontakten wil verzamelen, inklusief de gezichtsherkenning. Dezelfde tendens bij Google die alle zoekopdrachten verzamelt met 1 doel, een mogelijk nauwkeurig profiel van jouw konsumentengedrag te maken. Dat hopen we tenminste, want niet alleen je konsumenten gedrag is zo te profileren, ook je politieke interesses, eventueel waartegen je protesteert en heel veel meer van jou als mens en je positie in de maatschappij.
Van Facebook is bekend dat de gegevens door de amerikaanse overheid overheid ingezien worden, er is al een inreisverbod geweest voor een echtpaar uit duitsland die in facebook voor de lol over een "aanslag" bij hun bezoek in de usa gesproken hebben. Die dat werkelijk willen publiceren, doen dat niet in facebook. Met genoemde "aanslag" werd overigens een verrassingsbezoek bedoeld.

Gezien het feit dat de beschreven tv gezichtsherkenningssoftware gebruikt, zich via internet verbindt met anderen en er zelfs een verbinding met Facebook mogelijk is dan hebben we het scenario van Orwell's 1984 bijna voor 100% bereikt, een totale bewaking tot in de huiskamer.

De voordelen van moderne techniek zal ik niet bestrijden, ook ik leef daarvan. Het is echter zaak om niet met ieder hype mee te marcheren en de grijze cellen zo af en toe in te schakelen om te bedenken, wat zou er nog meer kunnen gebeuren met deze techniek. Wat als deze gegevens in de verkeerde handen vallen?
Daarbij herinner ik aan de levering van IBM aan naziduitsland van een geavanceerd registratiesysteem dat de opsporing, aanhouding en vernietiging van de joden zo goed georganisserd liet plaatsvinden. Een zure opmerking ja, maar nodig.


Een tweede aspect is dat met de val van het ijzeren gordijn vele miljoenen mensen naar het westen gekomen zijn die vroeger braaf meegewerkt hebben met de totalitaire regimes die men kommunisten noemde. Naar schatting heeft 1/3 meegewerkt aan de instandhouding van deze regimes. Het is geen toeval dat de voorvallen, waar medewerkers van bedrijven en overheden bespioneerd werden zo sterk zijn toegenomen (T-Mobile, Siemens, Lidl etc. etc.). Deze mensen heben hun gewoontes meegenomen.
De zakenwereld is intensief met China "bevriend", dat is dat land waar oppositie nog steeds neergeknuppeld wordt en waar het internet gecensureerd wordt met techniek uit duitsland.
Wie verbaast zich dan nog, dat de politici van het "westen" inmiddels ook proberen om de kontrolle op hun burgers te vergroten, o.a. door het verzamelen van alle verbindingsgegevens van burgers op internet en mobiele telefoons, dat is zelfs omgezet in europese richtlijnen.

Mijn raad aan allen is, om zeer kritisch te blijven t.o.v. nieuwe technieken die gegevens verzamelen. Schakel dat mobieltje ook eens uit zodat niemand kan traceren waar je bent, deel niet al je gegeven met iedereen, denk zo af en toe eens aan je privacy voor het te laat is.

Wil je toch iets met social media? Kies voor Diaspora* .Als je op het web surft, neem firefox met de volgende addons: Share-me-not, Googlesharing, NoScript, Betterprivacy of gebruik een proxy. Laadt Collusion in firefox en kijk eens waar je gegevens allemaal naartoe gaan, hoe de verbindingen zijn, het verbazingwekkende is hoeveel gegevensverzamelaars aan bepaalde websites geknoopt zijn.

Dat we op weg zijn naar een maatschappij met veel te veel kontrolle is een gegeven, het is tijd dat er meer tegengas komt.

Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Vrije Programma's
Volgende pagina: Cloud computing