Cloud computing


Sunday, 13 May 2012

Cloudcomputing krijgt Big Brother Award

Op vrijdagavond 13 april 2012 zijn in Duitsland in Bielfeld de Big Brother Awards voor 2012 verleend aan zeven waardige prijsontvangers schuldig gesproken  voor ongekende slordigheden op gebied van de privacy.

Daaronder natuurlijk "cloudcomputing" waar jouw gegevens ergens online in het nergens bewaard worden.

De "cloud" wordt zonder nadenken gebruikt om allerlei gegevens op te slaan in een nirwana. Zonder een bepaalde aanbieder speciaal in de schijnwerper te zetten kreeg "Cloud Computing" zijn onderscheiding bij de Big Brother Award 2012 in de kategorie kommunikatie.
Alleen al het concept, om gegevens "ergens online op te slaan" in een wolk van bits en bytes is al genoeg voor die onderscheiding, daarbij wordt verwezen naar de waarschuwingen van het europese ENISA (European Network and Information Security Agency). Lees onder andere het volgende.


Caspar Bowden die als privacy waakhond werkt voor EDRI  (European Digital Rights) werd door de jury genoemd vanwege zijn waarschuwingen voor de US-amerikaanse wetgeving genaamd FISAA (Foreign Intelligence Surveillance Amendment Act) met name paragraaf 1881. Wanneer een service-aanbieder die clouddiensten levert een amerikaanse is, dan kunnen de amerikaanse overheden druk uitoefenen om toegang tot die gegevens op te eisen. De plaats waar de server staat speelt geen rol en bijvoorbeeld het duitse "Grundrecht auf Gewährleistung der Vertraulichkeit und Integrität informationstechnischer Systeme" speelt al helemaal geen rol, zoals geen enkele nationale europese wet betreffende privacy. Het is dus zaak erg goed op te letten waar clouddiensten ingekocht worden.

Kijk je naar de leveringsvoorwaarden die cloudaanbieders voorleggen dan vindt je de meest vreemde vertoningen waar het om privacy gaat, dat bevestigt ook Christopher Soghoian een andere privacy waakhond en blogger.
Een opvallend voorbeeld is Dropbox, die als cloudaanbieder klaarblijkelijk een mastersleuetel heeft waarmee Dropbox toegang heeft tot alle gegevens die daar bewaard worden. Als extra worden, om plaats te besparen, de hashwaarden van bestanden berekend, vergeleken en wat naar het idee van Dropbox een duplicaat is, wordt gewist.

Ook Henri Koppen levert in Computable een bijdrage waar hij grote vraagtekens zet bij de inzet van cloudcomputing met name wanneer de aanbieder uit de US komt.

Dat amerika voorop loopt bij het aanbieden van cloudcomputing mag waar zijn, maar ook in europa zijn aanbieders te vinden die in ieder gaval meer naar europese standaards werken een voorbeeld is Hosteurope in duitsland.

Deze Big-brother-award is mijns inziens terecht gegeven aan "cloudcomputing" hoewel ik zie dat de situatie met de introduktie van europese aanbieders verbeterd is.


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Markt
Volgende pagina: Sociale Media