Patenten


Wednesday, 29 August 2012

Een zwarte dag

Het gerechtsoordeel dat samsung de patenten van apple geschonden zou hebben, 1 miljard dollar moet betalen en dat de patent-aanspraken van samsung negeert is niet goed voor de IT-branche.

 

Laat ik duidelijk zijn, als iemand een revolutionaire uitvinding doet en daar patent op aanvraagt en krijgt vindt ik dat juist.
Wat echter momenteel in de IT-branche gaande is heeft met revolutionaire uitvindingen net zoveel te maken als het vouwen van een muts met een krant.

Wie af en toe leest, wat voor nonsens in de patent-aanvragen geschreven is, vraagt zich af of het amerikaanse patentburo de beschikking heeft over mensen die kunnen lezen of dat er analfabeten werken. Er zijn zoveel, zo ongelofelijk vaag geformuleerde begrippen, dat je die op praktisch alle programma's kunt toepassen.
We praten hier over de softwarepatenten, omdat je weinig tot niets hoort over hardwarepatenten kan ik daar geen mening over geven.

Het gevolg is dat er een handel ontstaan is in softwarepatenten omdat je daarmee zo leuk de konkurrentie dwars kan zitten en laten betalen voor  . . . ja waarvoor eigenlijk?

Het is grof schandalig dat Microsoft van ieder verkochte  Android-telefoon een bedrag in zijn zak steekt voor een "licentie" op het filesysteem, het gaat dan over fat, die rotzooi die onze PC's vroeger een berg problemen gegeven heeft.
Voorbeeld: toen Wordperfect 5 uitkwam kon het files wegschrijven met en spatie in de naam en daar kon DOS niets meer mee, je werk was feitelijk weg. Als beheerders hebben we direkt in de file-allocation-table die spatie in een leesbaar teken veranderd, dat was mogelijk. Dat was meer als 20 jaar geleden en voor die "superieure techniek" mag bijna iedere koper van een androidtelefoon nu ongeveer $ 5,- aan Microsoft betalen.

Gaan we met Apple nu ook die kant op? Als je een telefoon in de vorm van een rechthoekig doosje met ronde hoeken wilt, dan moet je een licentie aan Apple betalen? Ze willen $30 per telefoon volgens de pers.

Voor mij is er maar een goede raad die ik iedereen in de ICT en daarbuiten geven kan:

KOOP GEEN PRODUKTEN VAN APPLE

Normaal gebruik ik geen grote letters maar in dit geval maak ik een uitzondering.

Update, omdat apple niet op kwaliteit konkureren kan, wil het nu een verkoopverbod, ook op nieuwe modellen van Samsung, daar gaat de keuzevrijheid van de klant. Straks wil apple nog alle smartphones, die non-apple zijn, verbieden.


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Sociale Media
Volgende pagina: Praktijkberichten