Archief


Thursday, 22 September 2011

ERP staat voor Enterprise Resource Planning.

Het betreft programma’s die alle spekten van een onderneming automatiseren kunnen, van inkoop, verkoop, inventaris, personeel, produktie en wat er in een bedrijf nog meer kan lopen zoals planning. Het belangrijkste kenmerk is dat alle onderdelen samenhangen zodat bijvoorbeeld een inkoop meteen ook de inventaris bijwerkt.
Er zijn een aantal grote leveranciers zoals SAP, Microsoft en Oracle en nog enkele kleinere. Naast deze grote spelers zijn er inmiddels meerdere Free Software / "open source" oplossingen, Compiere is de grondlegger waarop later Adempiere en Open Bravo gebaseerd zijn, dat zijn programma’s die zeer vergelijkbaar zijn met die van SAP, Oracle en Microsoft. Ook daar zijn er enkele kleinere die het vermelden waard zijn, OpenERP en WebERP.

Het principe is bij alle gelijk, een volkomen geintegreerde bedrijfsadministratie die gevoerd wordt door gebruikers die een bepaalde “rol” vervullen en dan alleen toegang krijgen tot de gegevens die voor hun “rol” of funktie van belang zijn.

Dat klinkt eenvoudig, is het niet. Omdat het uitzoeken wie welke gegevens mag bewerken en wie welke beslissingen mag nemen diep ingrijpt op de bedrijfsadministratie en omdat daarmee bestaande problemen in de administratieve organisatie gedurende de invoeringsfase duidelijk worden.

Dat is de reden dat ERP projekten vaak te lang duren en veel te duur worden, de analyse behoor je voor het invoeringstrajekt te doen. Wanneer je kijkt naar de hoeveelheid consultants die commerciele ERP-implementaties aanbieden, dan wordt snel duidelijk dat er bij de keuze een grote mate aan kontrole nodig is om niet bij een bedrijfje te landen dat onvoldoende kennis van zaken heeft. Ik raad iedereen aan kontraktueel vast te leggen hoe het invoeringstrajekt zal gaan lopen met clausules voor de vergoeding bij overschreiding van geplande tijd, daarmee wordt op voorhand bereikt dat aanbieders die niet serieus zijn afhaken.

Wie wil proberen hoe zoiets er uit ziet kan met behulp van een Free Software / "open source" ERP snel een testopstelling maken, OpenBravo op Ubuntu levert zoiets.

De beste raad die ik kan geven: “bezint voor je begint”.

 


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten