Praktijkberichten


Saturday, 13 April 2013

Windows 8

Ondertussen heb ik het derde pc-systeem van XP naar Windows 8 gebracht.

 


De eerste was natuurlijk de eigen PC, een zelf gebouwd systeem dat ik met een nieuw 64 bit
moederbord, 8 Gb geheugen en een 4 Kernprocessor en een eenvoudige grafische kaart uitgerust heb.

Nooit vergeten een Backup te maken, als niets meer werkt kun je in ieder geval terug naar de uitgangssituatie.
Ja, dat kost een berg tijd, Via het netwerk (slecht 100 Mbs) naar een externe Schijf aan een eenvoudig NAS duurde dat iets langer dan een half uur, goed om koffie te drinken, 17,5 Gb is echter ook niet al te veel.

Nadat ik de hardware uitgewisseld had en het systeem gestart had, werden door XP eerst
alle drivers vernieuwd, dat loopt eigenlijk automatisch en binnen een kwartier starte het systeem met
XP, voorwaarde is dat er geen exotische hardware in het systeem zit anders kan het problemen geven.
Dat niet alles korrekt herkend werd, heb ik voor lief genomen, het belangrijkste was een internetverbinding en
een system met alle basis funkties.

Daarna heb ik de Windows 8 DVD in de drive gedaan en het systeem geinstalleerd, belangrijk is dat er voldoende ruimte vrij is op de harde schijf, ik koos ervoor on de oude XP-installatie in Windows.old te laten schuiven zodat ik nog kon nakijken wat daar in staat.
Wat mij positief verraste is dat bijna alle programma's zonder grote problemen werkte, enige heb ik opnieuw in de
64-bit uitvoering geinstalleerd en de gegevens er in gekopieerd van de XP-installatie, de rest liep gewoon in 32-bit-modus.
Opgemerkt moet worden dat ik al jaren hoofdzakelijk met Open Source programma's werk, dus heb ik geen problemen met licentie-sleutels, dongels o.i.d.Het tegel-interface is niet mijn ding, dus heb ik de "startknop" met een van de vele vrij verkrijgbare programma's
er op gezet, nu start de machine gewoon als desktop en kan ik met de muisbewegingen naar de rechterbovenhoek van het scherm eventueel naar de tegeltjes, bijvoorbeeld voor het weer.
Op de driver voor de webcam na (die is voor win 8 te oud) liep alles als vanouds, netwerkprinter, Linuxserver, NAS allemaal netjes te vinden.


Met de muis naar boven rechts bewegen toont in wit de weg naar het tegeltjes-interface,
dan met de muis naar beneden bewegen maakt het aktief. Met het windows-symbool kom je bij de tegeltjes.


De twee andere systemen (SSD en 6 kern processor) bij klanten waren door de leverancier voorbereid met Windows 8, daar was het alleen nodig om de installatie en de registratie tot een goed einde te brengen. Op beide werd Office 2010 geinstalleerd, zonder noemenswaardige problemen, natuurlijk met registratie voor de licenties.

Om de gegevens en instellingen van de XP machines naar de windows 8 machines te brengen werd de tool "easy transfer" gebruikt met data-transport via het netwerk. Dat kost wat tijd maar ook bij hoeveelheden van 5 tot 15 Gb over een 100 Mbs netwerk duurt dat niet meer als een uurtje.
Na de transfer werkte alle standaard software zonder problemen. In internet waren enkele horror-verhalen over het verlies van alle gegevens met de easy-transfer-tool maar dat soort problemen onstaan alleen als je geen enkele zekerheid neemt in de vorm van een backup. Ik had nog steeds de schijf uit het XP-systeem in de originele toestand.
Die heb ik later in beide systemen ingebouwd.

Alleen bij een .NET programma, ging het niet goed. Om de een of andere reden stonden op ongeveer 30 bestanden uit 120.000 rechten (ACL) ingesteld die het kopieren naar een ander windowssysteem verhinderden. Via kopieren op een USB-stick kon ik daar omheen.
Bij het tweede systeem waren het meer bestanden en ik moest me verdiepen in de rechtenstructuur van ACL's (Access Control Lists) in Windows XP en in Windows 8. Mijn konklusie is dat Linux inmiddels eenvoudiger is als Windows waar het bestandsberechtigingen betreft, daarover meer in een nieuw artikel.
De leverancier een "Microsoft certified partner" was niet in staat het probleem op te lossen . . . .
Door het kopieren naar een linux-schijf onder linux, verwijderen van alle beperkende rechten (alles naar 777) en terugkopieren naar de windowsschijf onder linux kon ik uiteindelijk toch alle 118.218 bestanden kopieren. Ondanks een 1 op 1 kopie koos de leverancier om een update te installeren omdat de licentie niet te aktiveren was, volgens mij hadden ze nog nooit een installatie onder windows 8 gedaan, in ieder geval nooit een conversie.

Inmiddels wordt op alle drie machines normaal gewerkt en hebben de gebruikers weinig moeite met de overstap van XP naar Windows 8.


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Patenten
Volgende pagina: Archief