Laatste nieuws


Thursday, 05 February 2015

De vrije of bijna vrije Desktop PC.

Wanneer ik een PC voor klanten inricht kijk ik altijd naar de werkzaamheden die ze daarmee doen.

Bij kleine bedrijfjes of partikulieren beperkt zich dat meestal tot office-programma, e-mail-programma, webbrowser aangevuld met een foto- en/of tekenprogramma en ook een antivirus-programma.
Natuurlijk hebben vele bedrijfjes branche-specifieke software speciaal voor hun bedrijfstak.

 

Afhankelijk daarvan of de branche-specifieke software een windowsprogramma, is kan overwogen worden om als operating system Linux in te zetten, ik werkt het liefst met de KDE-desktop omdat die op windows lijkt.
Kubuntu, Mint, Fedora, Suse en ook nog anderen kunnen dat leveren.
Wordt de branche-specifieke software in de cloud(internet) bediend met een webinterface dan voldoet Linux niet alleen, het is ook nog gratis. De besproken programma's werken allemaal zowel op linux als op windows.

Omdat Windows nog steeds de standaard defakto is voor PC's kiezen de meeste voor een windows-pc.
Dan raad ik aan om altijd de nieuwste versie te nemen omdat je daarmee voorkomt dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Toen windows 7 al een jaar op de markt was wilde veel klanten toch XP (downgrade), nadat de service ophield hadden die een probleem.
Windows 8.1 is een goed operating systeem wanneer je niet aan de tegeltjes kunt wennen dan is de installatie van classic shell geen probleem en is de pc net zo eenvoudig te bedienen als XP of 7.

Office
Sinds vorig jaar levert Microsoft zijn office hoofzakelijk in abonnementsvorm met een jaarlijk bedrag voor het gebruik, dat is niet goedkoop.
Sinds LibreOffice "geforkt" is van Open Office is dit als gratis office-pakket met sprongen verbeterd met name de uitwisselbaarheid met msoffice. Ook lijkt de bediening veel meer op de oudere ms-office-versies wat klanten een vertrouwd gevoel geeft.
De funktionaliteit van dat programma is zo groot dat bijna niemand die volledig zal gebruiken.
Het bestaat uit tekstverwerker writer (vgl. word), spreadsheet calc (vgl. excel), presentaties impress (vgl. powerpoint), base voor databases (is anders als access) en wat msoffice niet levert is draw een tekenprogramma waarmee bijv. foldertjes gemaakt kunnen worden.
Voor de database is een database-engine nodig als "grote oplossingen" nodig zijn, anders kunnen de calc-tabellen bij base gebruikt worden. Wanneer een database-engine nodig is, dan is mysql (of mariadb wat bijna hetzelfde is) de eerste keuze omdat dat door heel veel mensen gebruikt wordt.

E-mail
Voor e-mail kies ik altijd voor thunderbird van mozilla, dat programma is uitgerijpt en een uitstekende emailklient. Er is een gigantisch grote user-base dus kunnen we de geruchten dat het niet verder ontwikkeld wordt negeren. Wel moet ik aanraden om bij de inrichting van email-accounts gebruik te maken van imap.
Imap biedt als voordeel dat je op een smartphone en een tablet met android en bijvoorbeeld K9 je email kunt bedienen, alle email staat namelijk op de server, daarmee ben je meteen mobiel.
Wie zijn kalender alleen lokaal heeft kan die als addon (lightning) naladen. Wie, net als ik, geen google wil voor prive-gegevens kan op een webserver met webcalendar werken, dat is eenvoudig en mobiel omdat je het via de browser bedient. Over dat soort webprogramma's komt nog een artikel.

Webbrowser
Ik geef nog steeds de voorkeur aan Firefox omdat ik in toenemende mate problemen heb met de manier waarop Google gebruikers van hun produkten voor marketing misbruikt. Wie windows gebruikt kan natuurlijk Internet Explorer gebruiken maar na al die jaren is het nog steeds een browser die het slechtste de W3C-standaards volgt. Opera is overigens een browser die ook vrij is en zowel op linux als windows werkt, mijn tweede keuze.

Fotoprogramma
Voor het bewerken van foto's is Gimp een heel erg uitgebreid programma dat je een illegale kopie van Photoshop kan besparen, op linux werkt Photoshop niet.
Gimp moet je wel leren bedienen, het is anders als Photoshop, dat schrik vele mensen af in het begin.
Wie weinig wil bewerken kan ook met Irfanview (windows, gwenview-linux) al heel veel doen daarbij is het ideaal om snel een overzicht over je opgeslagen foto's te krijgen.
Ook Fotoxx (Linux), door een kennis van mij geschreven, is een pareltje.

Tekenprogramma
Wie niet genoeg heeft aan draw van libreoffice kan inkscape gebruiken om vector-grafics te maken, die kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies, het geeft geen pixels.

Antivirus
Voor prive zijn o.a. Avast en Avira gratis en komen goed uit de test. Voor zakelijk gebruik moet een licentie gekocht worden die niet duur is. Wie zakelijk met een gratis programma wil werken kan clamav (voor windows) kiezen uit de linuxwereld of een beetje reklame verdragen en Comodo internet security installeren dat is ook gratis voor bedrijven.

Afsluitend
Daarmee is een PC ingericht waar voor software geen licentiekosten uitgegeven zijn, behalve misschien voor windows dat voorgeinstalleerd is en dat overigens niet zo veel van de prijs van een pc uitmaakt. Als in de loop van dit jaar Windows 10 wordt uitgebracht is upgraden naar dit besturingssysteem zelf in veel gevallen gratis.

Wie voor heeft om ooit op linux over te stappen kan met de programma's die op beiden werken die stap vereenvoudigen.

 

 

 


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: J. van Leeuwen

Vorige pagina: Archief