Archief


Thursday, 22 September 2011

Cloud computing is niets nieuws

Het woord “cloud computing” wordt vandaag de dag gebruikt voor vanalles, en niemand weet precies wat er bedoeld wordt als er weer eens een discussie oplaait.

Vandaar even een paar principes uitgelegd.
Cluster:
Wanneer 2 of meer computers zo verbonden worden dat ze zich naar buiten gedragen als 1 computer.
Bij aanmelden is er maar 1 naam, en je weet als gebruiker niet op welke fysieke maschine je werkt.
De techniek verzorgt de verbinding van de twee machines via een snel netwerk en verdeelt de lasten, daarvoor zorgt de clustering software en/of hardware.
De reden een cluster te gebruiken zijn volgende:

  • om lasten te verdelen (loadbalancing),
  • een hoge mate van beschikbaarheid te creeren (high-availability) bij meerdere machines kan er 1 uitvallen en het cluster blijft funktioneren
  • extra veel rekenkracht te genereren (high-performance)

20 jaar geleden werkten wij in het ziekenhuis al met een VAX-VMS cluster van 3 machines.

Virtualisatie
Wanneer in een programma een werkelijke machine wordt gesimuleerd, programmas wordt via software een machine voorgespeeld.
Daarmee is de software losgekoppeld van de hardware, bijvoorbeeld een windowsXP maschine die in een venster op de desktop van een Mac draait, de Mac is de “host” en windowsXP de “guest”.
Zo  kun je ook meerdere virtuele PC’s in een virtueel netwerk zetten wanneer je dit principe op een cluster installeert dan kom je in de richting van cloud computing. Het is de verbinding via het internet die het geheel de naam cloud computing geeft.

De technische onderdelen bestaan al vele jaren, het is de kombinatie van de diverse onderdelen en de toepassing op het internet die de hype in gang gezet hebben. Dit is natuurlijk sterk vereenvoudigd weergegeven maar hopelijk geeft het een weinig inzicht in de technische achtergrond.auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten